Blog

2. rész

2020.04.06 18:21
Alt Zsófia

A kutya, mint húsevő

A kutya, mint húsevő állat

A kutya köztudottan a farkas leszármazottja, ezáltal  alapvetően húsevő állat. Ez nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag hússal táplálkozhat, hiszen az egyes ragadozó állatok is eltérő étkezési szokásokkal rendelkezhetnek.

A panda és a bambusz

A megértéshez vegyük csak a pandákat példának. A szervezetük lényegében a húsevésre  szakosodott, ehhez képest nagyjából csak bambuszt esznek. A bambusz egyáltalán nem gazdag tápanyagokban, ennek okán szinte megállás nélkül esznek, miközben a fizikai aktivitásukat a lehető legminimálisabb mértékűre csökkentik. A környezet az, ami a legnagyobb hatással van az állatok étkezésére. Az, hogy egy állat húsevő, nem jelenti, azt hogy csak és kizárólag hússal fog táplálkozni élete során.

A taurin 

A macskák ehhez képest szigorúan húsevők. A túléléshez szükségük van taurinra, ami egy a húsban található aminosav. Ezt az aminosavat a kutyák szervezete képes előállítani hús nélkül is, ami azt jelentheti, hogy Őket nem szükséges olyan szigorú keretek között táplálni. Ehhez képest a farkasok nem képesek gabonákat emészteni, így nem is tudnának száraztápokon élni. A háziasított kutyák, habár nincs szükségük az étkezésükben keményítőre, a hosszú évek folyamán megtanulták feldolgozni a gabonafajtákat. A kutyák tehát alkalmazkodtak. Alkalmazkodtak ahhoz amit kaptak enni. Ettek azért, hogy ne legyenek éhesek.

Túlélés vagy fejlődés?

Tehát a kutyák tudnak és természetesen fognak is úgy étkezni, mint a mindenevő állatok, de fontos látni a különbséget a túlélés és a fejlődés között. Csak azért, mert képesek túlélni növényi étkezéssel, nem azt jelenti, hogy így lesznek a legegészségesebbek.

A nyers diétáknak szuper egészségügyi hatásai lehetnek (lassabb öregedés, hosszabb élettartam, elenyésző egészségügyi probléma). A nyers táplálékban található csontok felelnek a kutya dentális egészségéért, illetve a szükséges kalcium mennyiségért. A hús pedig sokkal táplálóbb és sokkal kevesebb székletet eredményez a tápokhoz képest. De tudnod kell azt is, hogy egy komplett nyers táplálkozás összerakása sok munkát és odafigyelést igényel. Hajlandó vagy időt szánni arra, hogy egy családtagod hosszú, egészséges és boldog életet élhessen?

(Forrás: https://earthrated.com/en/blog/what-should-you-feed-your-dog-raw-vs-kibble/)

Webáruház készítés