A nyersetetésről

Ha már elhatároztad magad a nyersetetés mellett

Ez egy fantasztikus hír, amiért a kiskedvenced igazán hálás lesz Neked! Lehet, hogy elsőre félsz, ezért azt javaslom jól ásd bele magad a témába mielőtt elkezdenéd. Kérdezni nem szégyen, a az oldalon található elérhetőségeken állok rendelkezésedre, illetve számos fórum elérhető a Facebook-on, ahol elolvashatod mások tapasztalatait, tanácsot kérhetsz és rengeteg hasznos fájlt találhatsz mindenféle egyedibb esetre (gondolunk itt különleges diétákra, kölyökkutyákra, műtét utáni lábadozásokra stb.)


Amit le kell szögeznünk már az elején

 • Minden hús mehet nyersen, kivéve a DISZNÓT (vad és házi is tilos az Aujeszky-vírus miatt!)
 • TILOS főtt csontot adni, mert a csont szerkezetet hő hatására megváltozik, szilánkosra törik! Tartócsontot nyers formában sem adunk!
 • TILOS az avokádó, hagymafélék, éretlen paradicsom

Mit fogsz tapasztalni kutyádon?

 • Erősebb immunrendszer, energikusság
 • Csökkenő fogkő, a jellegzetes szájszag eltűnése
 • Drasztikusan lecsökkent széklet
 • Izmosodás, igény esetén fogyás
 • Szőr fényessé válása
 • Minden étkezést örömmel fogyaszt el (válogatós gazdik bizonyára értik miről is van szó)
 • Allergiás tünetek elmúlnak megfelelő hús etetésével (de arra is rengeteg példa van, hogy a "csirkehúsos" táp allergiás tüneteket produkál, míg maga a csirke nem)

Jó, jó, jó de hogy kell csinálni?

A helyes arányok nagyjából a következők (ezek az arányok persze változhatnak, hiszen minden kutyának más és más igényei vannak)(alapelvek forrása:barfshop.hu): 

 • Csont nélküli hús: 30-40% (a szív ebből maximum 10% legyen)
 • Csontos hús: 40%
 • Belsőség: 5-10% (jó ha a fele máj)
 • Zöldség-gyümölcs: 10-20%
 • Kiegészítők: 5%

Fontos az, hogy hosszútávon minden elem szükséges az egészséges élelmezéshez névszerint: csontos-, illetve csont nélküli húsok, belsőségek, zöldség-gyümölcs, továbbá szezonálisan, kúrákban kiegészítő olajok és vitaminok.
A tápról való váltás drasztikusan kell, hogy történjen, semmiképpen sem keverve a nyers élelmet a táppal, eltérő emésztési idejük miatt. Érdemes lehet előtte egy koplalónapot tartani (kölyökkutyák, kistestű kutyák esetén nem javasolt). A kutyus emésztését kezdeti időszakban célszerű elősegíteni, erre jó alternatíva lehet az Embio, mely helyreállítja a bélflóra egyensúlyát.

Hogy számoljam ki mennyit adjak?

A kistestű kutyák gyorsabb anyagcseréjük miatt testsúlyukhoz képest nagyobb mértékű élelmet igényelhetnek. Ez egészen kicsi nagyjából 2 kg-os (vagy annál kisebb méret) esetén akár 7-9%, 3-4 kg esetén 5-6%, 5-8 kg esetén 3-4%, 10 kg-ig pedig 3% körül van. Érdemes kevesebbel kezdeni és csak szükség esetén emelni az adagon. 10 kg felett a kutyák szükséglete átlagosan 2% (ez persze akár 5%-ig is elmehet dolgozó, sportoló kutyák esetében).

Csontos hús

A csontos húsok talán a legfontosabb elemei a BARF etetésnek. Ez biztosítja a kutya számára szükséges kalciumot és a rajta található inas, porcos, zsíros részek pedig fontos vitaminokat, fehérjéket és ásványi anyagokat. Ennek az alkatrésznek köszönhető továbbá az is, hogy a BARF-os kutyák fogai hófehérek és lepedékmentesek.

Hús

A legfőbb energia, illetve fehérjeforrás. A kutyák számára igazán értékesek a zsíros, bőrös részek is. Húsnak számít a közhiedelmekkel ellentétben a szív (max 10%), a tüdő, a zúza és a gyomor is.

Belsőség

Rengeteg szükséges vitamin gazdái a belsőségek, így kihagyhatatlan részei a nyersetetésnek. Ide tartozik a máj (max 5%), a vese, a lép, illetve a velő is. Túlzott etetése meghajthatja a kutyát.

Zöldség, gyümölcs

A kutyák ragadozók lévén kevéssé hasznosítják a növényi tápanyagokat, viszont a rostok tisztítják a bélfalakat. Pürésítve, reszelve a vitaminok és antioxidánsok nagy részét képesek felhasználni kutyáink is. Helyettesíthető zöldpacallal (tisztítatlan pacal), zöldségporral.

A bevezetés titka: a fokozatosság

Kezdésként fehér húst válassz, ami csirke lehet vagy allergia esetén nyúl. Semmi cicoma: 50% csontos hús, 50% hús. A csontos első körben a húsos csirkemellcsont, a klopfolt csirkenyak vagy a csirkeszárnyvég legyen. Ha kedvenced szereti a zöldséget és az új étrend előtt már kapott, akkor adhatsz neki 10-20%-ot értelemszerűen csökkentve a korábbi elemeket, arányaikat megtartva (pl. 10% zöldség, 45% csontos, 45% hús). A zöldpacal is beilleszthető a kezdetektől 10-20%-ban, ennek mértéke viszont a húst csökkentse.
A széklet lesz mindig a mérvadó, hogy mikor haladhatsz tovább (hasmenés: kevés a csontos; porzik, fehér széklet: sok csontos). Akkor lépj tovább, ha a széklet normális. Második héten jöhet az első belsőség lehetőség szerint abból az állatból amivel kezdtél, illetve a zöldség, ha eddig még nem kapott. Itt már a korábban említett arányok érvényesüljenek. A harmadik hét egy új, könnyebb hús legyen akár a nyúl, vagy a pulyka, a negyedik héttől pedig jöhetnek a vörös húsok, illetve szükség esetén étrendkiegészítők.
Hosszútávon legalább négyféle húsból álljon kedvenced étrendje és iktass be hetente egy halnapot is!

Remélem tudtam Nektek segíteni, kérdések esetén állok rendelkezésetekre:

Zsófi

Webáruház készítés