Blog

3. rész

2020.05.27 18:30
Alt Zsófia

Tévhitek a nyersetetésről

Tévhitek a nyersetetésről I.

Mindennapjaink során sajnos azt tapasztaljuk, hogy rengeteg tévhit kering az interneten, szóbeszédben a nyersetetést illetően amik sokszor viccsen hangzanak, ezekből szemezgettünk számotokra néhányat, amiket igyekeztünk érthetően megcáfolni.

1. tévhit: A nyers étrendtől, hústól a kutya megvadul.

Ez az egyik kedvencem. Nem, a kutya nem fog megvadulni a nyers hústól és nem is fogja levadászni az otthoni egyéb állatokat. Az már más kérdés, ha egyéb táplálás mellett előfordult, hogy agresszívan viselkedett, esetlegesen vadászott. Nevelés kérdése.

2. tévhit: A nyersetetés drágább, mint a táppal való etetés.

Ez nem feltétlen igaz. A silány minőségű tápoknál igen, drágább nyersen etetni. Viszont ha valaki odafigyel kedvence egészségére prémium kategóriájú eledeleket fog vásárolni. A prémium tápok kilónkénti ára elég húzós tud lenni. És alapvetően ezeket azért vásárolják meg az emberek, mert jó magas százalékban tartalmaznak "húst". Egy kiegyensúlyozott nyerses kutya étkezését nem úgy kell elképzelni, hogy a legdrágább húsokat eszi kilószámra. Költsége jóval kevesebb lehet a jó minőségű tápoknál (egyénenként, etetett húsonként eltérhet). A barf boltokban megtalálható húsok jellemzően olcsóbban beszerezhetőek, mint a szupermarketekben, hentesnél stb.

3. tévhit: Csontot etetni veszélyes.

Ez így szintén nem igaz. Főtt csontot etetni veszélyes, mivel a hő hatására megváltozik a csont szerkezete. Támasztócsontokat nyersen is tilos adni, mert szilánkosra törhetnek! Tehát nyers nem támasztócsontokat biztonsággal lehet etetni a kutya méretének megfelelően. Nyomott orrú kutyák ez alól kivételek, mert jellemzően nagyon habzsolnak: számukra a csont kalcium tartalmát tojáshéj-, csontporral vagy darált csontos hússal lehet pótolni.

4. tévhit: Nyersen etetni macerás és időigényes.

Annak tűnhet elsőre, de én a saját példámból el tudom mondani azt, hogy addig bonyolult a nyersetetés, amíg megtanulod a porciózást és bevezetitek a különböző állatok húsait az étrendbe. Utána már rutinná válik és csak annyi plusz munka lesz vele, hogy este kiveszed a másnapi adagot és néha kiporciózod a husit akár egy hónapra előre. Aki pedig úgy érzi ez is sok ráfordított időt jelenthet, annak találták ki a menüket, amiket tulajdonképpen csak fel kell olvasztani és kiadagolni.

Felkeltettük érdeklődésed? Kövess minket facebook és instagram oldalunkon, hogy értesülhess mindenről.

Hamarosan folytatjuk...

Webáruház készítés